Om du installerar en kattlucka låter du din katt få mer frihet att komma och gå som den vill. Dessutom blir livet bekvämare för dig eftersom du inte behöver öppna och stänga för katten. Det finns flera typer av kattluckor, alla med sina egna specialiteter. Vilken typ av kattlucka du ska välja beror på vilket behov du har och vilken låsmekanism som passar bäst för dig och din katt.

Kattlucka med chip
En kattlucka med chip aktiveras av kattens chipmärkning. Eftersom denna chipmärkning är unik är det bara din katt som kan passera genom luckan. Det är en stor fördel jämfört med andra typer av kattluckor. En annan fördel är att katten inte behöver använda något halsband med en ”nyckel” för att kunna använda kattdörren. Katten behöver bara kliva genom luckan för att komma in i huset. En kattlucka med chip har normalt en mängd extrafunktioner som gör livet enklare för dig som kattägare. Du kan till exempel göra inställningen att kattluckan ska ge ifrån sig ett pip när katten passerar in och ut genom luckan.

Kattlucka med infraröd
En populär lösning på problemet med att andra katter än din katt kan ta sig in i huset, är att använda kattlucka med infraröd nyckel. En sådan kattlucka fungerar med IR-teknik och aktiveras när den sändare som katten bär i ett nyckelhalsband kommer i kontakt med IR-sändaren som sitter på själva luckan. Eftersom IR-sändarna parkopplas är det bara din katt som kan aktivera öppningsmekanismen. För en kattdörr av den här typen finns normalt fyra olika inställningar (in, ut, alltid stängd, alltid öppen).

Kattlucka med magnet
Att använda en kattlucka med magnet är ett annat sätt att hålla oönskade gäster borta från bostaden. Funktionsmässigt fungerar en kattlucka med magnet på samma sätt som en kattlucka med infraröd nyckel. Skillnaden är att låset på luckan öppnas med hjälp av magnetism. Det är en smidig lösning som bland annat gör att du inte behöver bry dig om att byta batterier. Katten bär en magnet kring halsen och när magneten kommer i kontakt med den metallplatta som är dold i botten av kattluckan, så öppnas luckan. Även för kattluckor med magnet finns normalt fyra olika inställningar.

Vanlig kattlucka
En vanlig kattlucka är en lösning för dig som är mycket priskänslig eller vill montera kattdörrar inomhus för att begränsa din katts rörelsefrihet. En vanlig kattlucka är alltid öppen åt båda håll, men kan självklart även stängas helt med en spärr.

8 Kommentarer till “Vilken kattlucka passar dig?”
 1. 1 je pahne skrev 07:34, måndag:

  Hej,

  Kan man gardera sig med en kattlucka dels för chips(sensor( dels prova först med magnet i halsbandet och sensor för detta i kattluckan.

  mvh
  je p

  vår katt är mycket känslig och möjlig att få in i kattlåda enl erfarenhet när den sändes efter 3 försök med extra hjälp för kattbur och inlämnande till vet.

  Den enligt vad jag erfar gick inte in i huset på månader där den tvingades in i kattbur kastrering. nu är det en annan katt som äter upp maten i källaren, och dessutom klöser och biter katten. Vi kan inte besöka katten och vårt fritidsboende varje helg.
  MVH
  JE
  ps nu stänger vi in katten med mycket mat och vatten så den får läka sitt sår och vila sig en vecka ds

 2. 2 Helene Liberth skrev 01:42, tisdag:

  je pahne: Menar du att du låser in en katt i 1 vecka utan tillsyn? En katt som dessutom har ett sår? Detta är olagligt och jag hoppas att jag har uppfattat det hela fel! Du bör inte ha katt om du tror att den klarar sig själv vid ett fritidshus som inte ens besöks varje helg! Jag kommer att försöka spåra vem du är för att rädda denna stackars katt, om det är så som jag har uppfattat det hela?!

 3. 3 Petra skrev 04:27, torsdag:

  Hej. Vi är på jakt efter en katt lucka med magnet eller infaröd de kvittar. Men en viktig funktion är att när katten går nära så ska luckan öppna sig utan att katten ska behöva putta på luckan. Finns de någon sådan? Har tyvärr en katt som inte tycker om att trycka in sig..

 4. 4 anne haglund skrev 09:47, onsdag:

  Hej! Undrar bara, om man har 2 katter, kan de då ha likadan magnet båda två?

 5. 5 kattluckor.se skrev 03:31, torsdag:

  Hej hej

  Det går aldeles utmärkt att använda samma lucka till fler katter. Det du behöver då är extra magnethalsband http://www.grizzlyzoo.se/kattluckor-Staywell/staywell-magnet-nyckel/ kolla länken till en produkt som löser problemet:)

  Hojta om du undrar något mer

  Mvh Kattluckor.se

 6. 6 kattluckor.se skrev 03:37, torsdag:

  Halloj

  Så vitt jag vet finns det ingen som öppnar sig helt, däremot blir de upplåsta så att det inte krävs någon kraft för att komma igenom luckan. Det brukar fungera efter ett tag när katten har vant sig.

  Lycka till

 7. 7 Ronny skrev 08:40, onsdag:

  hej. Sitter och funderar på att skaffa kattlucka. Men undrar hur funkar dom på vintern , blir det kallt. drar det från dom? Finns det någon som är dragfri,?

 8. 8 kattluckor.se skrev 11:26, måndag:

  Hej Ronny

  Så vitt jag vet finns det inga kattluckor som är 100% fria från drag. På vintern så kommer det dra vara lite kallare just runt kattluckan. Om det går att sätta luckan i en källare eller ett ställe som inte håller rumstemperatur i sig så är det att rekommendera.

Skriv en kommentar

Senaste artiklar: