Kattluckor har funnits i många år, ja nästan så länge som vi människor har haft katter som husdjur. Förr i tiden såg dock kattluckorna inte ut som de gör idag. Idag består en kattlucka av en ram som monteras i en dörr eller vägg, en lucka för in- och utpassering samt ofta även en låsmekanism av något slag. Just låsmekanismerna är något som tillverkarna av kattluckor har arbetat mycket med på senare år. Idag finns kattluckor med magnetlås, lås som avaktiveras med infraröda signaler samt lås som avaktiveras med det chip som katter kan ha inopererade under huden. Som kattägare har man alltså många valmöjligheter när man vill ge sin katt större möjligheter att passera ut och in efter behag, samtidigt som man vill se till att andra djur inte kommer in i bostaden.

Fördelar med kattluckor
Det finns många fördelar med kattluckor. Som kattägare med utekatt har man ofta den mindre angenäma och i längden ganska mödosamma uppgiften att öppna och stänga dörrar för att släppa ut och in sin katt. Katter är också ganska oberäkneliga djur som gärna kommer och går som de vill. Om man inte är särskilt pigg på att gå upp och släppa in sin katt mitt i natten är en kattlucka alltså ett bra val.

Samtidigt som katten får fri passage genom luckan kan man genom att använda olika former av automatiska lås se till att inte andra katter eller smådjur kommer in i bostaden. På så sätt ger man katten frihet utan att för den skull öppna bostaden för andra djur.

Om man inte vill att katten ska kunna komma och gå som den vill kan man alltså ändra inställningen så att endast utpassage eller inpassage är möjlig. De flesta moderna kattluckor har fyra olika lägen, nämligen ”in”, ”ut”, ”helt öppen” samt ”helt stängd”.

Nackdelar med kattluckor
Bland dem som har installerat en kattlucka, och har upplevt någon eller några nackdelar, väger fördelarna nästan alltid över, men det kan vara bra att känna till några vanliga nackdelar med kattluckor innan man bestämmer sig för att köpa och installera en kattlucka. Den största nackdelen är antagligen det faktum att katten, om den har fri passage in och ut genom luckan, kan ta med sig fångster in i bostaden. Det kan till exempel handla om små gnagare och fåglar. Att katten tar hand om gnagare i trädgården uppskattas säkert, men det är inte lika roligt att få en mus eller råtta in i bostaden.

En annan nackdel, som dock ganska enkelt kan minimeras, är att det finns en risk att katten skaver av sig eller på annat sätt förlorar sitt nyckelhalsband. Exempelvis kan man köpa en kattlucka som kontrollerar kattens chip istället för halsband.

4 Kommentarer till “Varför skaffa kattlucka?”
 1. 1 Anita skrev 07:13, måndag:

  Hej.
  Bra tips!
  Och bra med fakta. Jag visste inget om
  kattluckor innan.
  Men, jag undrar?
  Drar det in kallt eller?

  Mvh Anita

 2. 2 marie lindberg skrev 09:31, onsdag:

  Om man sätter kattluckan på en 7 cm bred halldörr drar det kallt då? Vi har kalla vintrar i Piteå.

 3. 3 kattluckor.se skrev 09:04, fredag:

  Hej Anita

  Tyvärr är det inte lätt för att inte säga omöjligt att få det helt vindtätt runt en kattlucka. Ett bra tips är att ha kattluckan i till exempel källaren eller på ett ställe som inte behöver hålla samma temperatur. Det finns en kattlucka som fungerar bra(fortfarande inte fullgott) mot drag och det är Swing 11 denna luckan kan en så kallad ”wind stopper” vilket gör att den håller mycket av vinden ute.

 4. 4 kattluckor.se skrev 09:09, fredag:

  Hej Marie

  Problemet med kattluckor generellt är att de måste kunna öppnas både inåt och utåt. Detta gör att luckan inte kan ha en riktigt tät list. Däremot finns det en lucka som heter Swing 11 som har gjort en variant av detta genom att ha en list som täcker springan mellan flärpen och kattluckans ytterkanter. Detta hjälper en hel del men är inte ett fullgott skydd mot drag.

  Hoppas detta hjälpte dig på vägen.

Skriv en kommentar

Senaste artiklar: